Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ..

Η ενασχόληση με το project των δεινοσαύρων μας οδήγησε στο ερώτημα του πώς μάθαμε για αυτούς αφού έχουν περάσει εκατομμύρια χρόνια από την εξαφάνισή τους.Μιλήσαμε για τα απολιθώματα και για την δουλειά των παλαιοντολόγων. Οι δεινόσαυροι έζησαν κάποια στιγμή στη Γη ,ύστερα εξαφανίστηκαν αλλά άφησαν τα ίχνη τους.Μέσα απο διάφορες εικόνες παρακολουθήσαμε τη δουλειά των παλαιοντολόγων  και προσπαθήσαμε να τους αναπαραστήσουμε.Τα παιδιά έκαναν "ανασκαφές" με μεγάλη προσοχή και βρήκαν διάφορα ίχνη:

Με αφορμή τον κύκλο ζωής των δεινοσαύρων έγινε προσπάθεια να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά και τον κύκλο ζωής των ανθρώπων , των φυτών και των ζώων(αν και ανήκουμε στην ίδια κατηγορία ).
Συνδέσαμε το θέμα με το παραμύθι που διαβάζουμε κάθε Πέμπτη  στα πλαίσια του προγράμματος της φιλαναγνωσίας.

Ξεκινήσαμε με ένα βίντεο:Ύστερα συνδεθήκαμε με την ιστοσελίδα του Μικρού Αναγνώστη και διαβάσαμε την ιστορία της Μάρως Λοίζου: "Ο αθάνατος γαιδαράκος"


Μετά την αφήγηση της ιστορίας ζητήθηκε από τα παιδιά να κλείσουν τα μάτια τους και να σκεφτούν κάτι που εκείνα αγαπούν πολύ και είναι πολύτιμο για αυτά.Όταν όλοι και όλες σκέφτηκαν κάτι , τους τέθηκε το ερώτημα τι θα έκαναν αν μια μέρα το έχαναν.Οι απαντήσεις ,ποικίλες...
Ύστερα επιστρέψαμε στην ιστορία και μέσα από τη συζήτηση έγινε προσπάθεια να κατανοήσουμε τον κύκλο της ζωής.
Τα παιδιά έβαλαν σε σειρά εικόνες ανθρώπων από τη βρεφική ηλικία έως τα γεράματά τους:
 Αλλά και αντίστροφα :
παίξαμε ένα παιχνίδι με τα ζώα και το πως ενώ είναι μωρά θα μοιάζουν όταν μεγαλώσουν:
Βάλαμε στη σειρά εικόνες από τη  ζωή δυο ανθρώπων από τη νεαρή τους ηλικία έως το θάνατο τους.
Στην  εικόνα  το δέντρο που απεικονίζεται ,ακολουθεί και αυτό τη φθορά μέσα στο χρόνο.
Και όταν ένα  παιδάκι είπε πως είναι λάθος η εικόνα αφού ο παππούς έπρεπε να πεθάνει πρώτος γιατί οι άντρες είναι μεγαλύτεροι από τις γυναίκες όταν παντρεύονται ,δόθηκε η ευκαιρία να πουν οι υπόλοιποι για ποιους λόγους μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος ή ένα ζώο.
Τα παιδιά ζωγράφισαν τον κύκλο της ζωής των ανθρώπων:


Και για να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τον κύκλο της ζωής :γέννηση , ανάπτυξη , φθορά , τέλος , φυτέψαμε σπόρους φακής τους οποίους θα παρατηρούμε καθώς αναπτύσσονται .ΧΡΗΣΙΜΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου