Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ !!ΠΟΛΛΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ....

 Τα παπούτσια μας είναι χρήσιμα γιατί:


  


 


  
Περιγράψαμε τα παπούτσια μας και είπαμε από τι είναι φτιαγμένα.
Είδαμε σε φωτογραφίες διαφόρων ειδών παπούτσια. 
Τα παπούτσια στην αρχή ήταν διαφορετικά.Είδαμε σανδάλια , ξύλινα παπούτσια , ψάθινα... 

 


 
 

Διαβάσαμε την ιστορία του Ερμή και είδαμε στις εικόνες τα φτερωτά του σανδάλια.Αποφασίσαμε ότι αν φορούσαμε σανδάλια θα ήταν δύσκολα για εμάς όταν θα έβρεχε , όταν θα παίζαμε και υπήρχε κίνδυνος να μας πατήσει κάποιος και να πονέσουμε!!
 Φτιάξαμε με τσόχα σανδάλια και προσπαθήσαμε να περάσουμε το κορδόνι.

Ξεχωρίσαμε παπούτσια χειμερινά και παπούτσια καλοκαιρινά.
 


 


Λύσαμε ένα αίνιγμα..
 

<<Δώσαμε τα παπούτσια στο χέρι>>...
  Εικονογραφήσαμε την ιστορία μιας παντόφλας που αφού περιπλανήθηκε αρκετά κατέληξε στην πιατέλα μαζί με μια σαρδέλα!!(το ποιήμα λέγεται  Η παντόφλα  , είναι της Άλκηστις Κοντογιάννη και βρίσκεται στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών κειμένων για το Νηπιαγωγείο )


  Το κάναμε βιβλίο για την βιβλιοθήκη μας  γράφοντας έναν τίτλο δικής μας επινόησης και γράψαμε το όνομά μας στους εικονογράφους.  

Και με αφορμή το ποιήμα Η γλώσσα ,της Κατερίνας Παλάσκα-Μαντούδη φανταστήκαμε το φανταστικό  διάλογο μιας ανθρώπινης  γλώσσας , μιας γλώσσας παπουτσιού και ενός ψαριού γλώσσα!!


Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ.....

Ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πουν τις εμπειρίες τους από μια επίσκεψη που είχαν κάνει σε κάποιο εστιατόριο μαζί με τους γονείς τους.Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν αποφασίσαμε να φτιάξουμε και εμείς ένα εστιατόριο στην τάξη μας.Στην αρχή σημειώσαμε αυτά που θα χρειαστούμε.Στην γωνιά της κουζίνας είχαμε τα απαραίτητα φαγητά και κουζινικά.Θα χρειαζόμασταν χρήματα και το μενού του εστιατορίου.Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες , η μια θα έφτιαχνε το μενού και η άλλη τα χρήματα.
Για τα χρήματα χρησιμοποιήσαμε πηλό τον οποίο πλάσαμε με πλάστη.Δυσκολευτήκαμε λίγο αλλά δεν είναι και εύκολο να βγάζεις χρήματα!!Θέλουν κόπο!!


 

 Ύστερα τους δώσαμε σχήμα,
 

 

 τα ψήσαμε,
 

Και αποφασίσαμε να γράψουμε και το ποσό του καθενός , στη μια του όψη και ένα σύμβολο στην άλλη .Το 1 θα είχε πίσω ένα κύκλο , το 2 ένα τρίγωνο και το 3 ένα τετράγωνο.
 


Η άλλη ομάδα αφού είδε πως μπορεί να χειριστεί τη φωτογραφική μηχανή , ανέλαβε να βγάλει φωτογραφίες τα φαγητά που διέθετε η κουζίνα μας .Τα κατάφεραν πολύ καλά!!Εκτυπώσαμε τις φωτογραφίες  ,τις κόψαμε και τις κολλήσαμε σε ένα τρίπτυχο όπως είδαμε στα έτοιμα μενού των εστιατορίων.
 

  


Αποφασίσαμε τις τιμές στις μερίδες , γράψαμε τα ονόματα των φαγητών ,πλαστικοποιήσαμε και έτοιμα τα μενού.
 
Μοιράσαμε ρόλους: μάγειρες , σερβιτόρος ,πελάτες και ξεκινήσαμε!

Ο σερβιτόρος στρώνει το τραπέζι και μοιράζει τα μενού.Οι πελάτες αποφασίζουν τι θα παραγγείλουν.

 Ο σερβιτόρος παίρνει την παραγγελία, Και επιτέλους σερβίρει...
 Και επειδή καλά φάγαμε , καλά ήπιαμε ήρθε η ώρα να πληρωθούν όλοι αυτοί που δούλεψαν.Σερβιτόρος και πελάτες συμβουλεύονται τον τιμοκατάλογο και πληρώνει ο καθένας το ποσό που αντιστοιχεί στο φαγητό που έφαγε.

 Το φαγητό του Κωνσταντίνου έκανε 2 .Αυτός δεν είχε νόμισμα των δυο.Τι έπρεπε να γίνει;Θα δώσει τα δυο νομίσματα του 1 γιατί 1+1 κάνουν δυο !!
 Μικροπροβλήματα υπήρξαν και με τα ρέστα , αλλά ευτυχώς ξεπεράστηκαν!!
Το παιχνίδι συνεχίστηκε για 3 φορές ακόμα αφού άρεσε πολύ στα παιδιά και έκατσε και η κυρία μαζί στο τραπέζι.Και έτσι ΟΟΟΟΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ !!!

 Με τα παιδιά παρατηρήσαμε το χάρτη της Ευρώπης.Θυμήθηκαν το όνομα από την ιστορία που είχαμε διαβάσει. Είπαμε ότι η μυθική Ευρώπη χάρισε το όνομά της σε αυτή την ήπειρο.Βάλαμε το σύμβολο του ευρώ πάνω στις χώρες που έχουν το ίδιο νόμισμα και μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε και για τα νομίσματα των άλλων χωρών που είναι εκτός της ζώνης του ευρώ.

 
Γράψαμε το σύμβολο και το όνομα του ευρώ.Ύστερα παρουσιάσαμε αποδείξεις από καταστήματα και λογαριασμούς της ΔΕΗ του ΟΤΕ.Ρωτήσαμε τα παιδιά αν είχαν δει κάτι από αυτά στο σπίτι τους και περιττό να σας πούμε ότι ήταν ενήμερα.Παρατηρήσαμε τους λογαριασμούς και τις αποδείξεις διαβάσαμε τι έγραφαν και προσπαθήσαμε να βρούμε από ποιο κατάστημα  ή υπηρεσία προέρχονταν.
Μετά ψάξαμε και βρήκαμε που γράφουν το σύμβολο ή τη λέξη ευρώ.


 Στο τέλος <<ταξιδέψαμε>> μέσω internet μέχρι τη Φοντάνα ντι Τρέβι.Είδαμε εικόνες του συντριβανιού και τους ανθρώπους να πετούν κέρματα μέσα σε αυτό.Κάτι ανάλογο κάναμε και εμείς αλλά μέσα στην τάξη μας.Βέβαια θα μπορούσαμε να πάμε στην αυλή μας γιατί με τόση βροχή που έπεσε τις τελευταίες μέρες έχει μετατραπεί σε Φοντανα 1ου Νηπιαγωγείου!!
Πετάξαμε τα κέρματά μας και κάναμε την ευχή μας ....

Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:ΝΙΚΗ ΚΑΝΤΖΟΥ , ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ , ΕΚΔ.ΔΙΠΤΥΧΟ , ΑΘΗΝΑ