Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΠΡΟΘΗΚΕΣ , ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ...

Η τάξη γέμισε με αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών που το καθένα παρουσίασε με ιδιαίτερη χαρά!!Περιέγραψε ο καθένας και η καθεμιά το παιχνίδι που έφερε από το σπίτι , πως παίζεται  , και έδωσε την άδεια να το παίξουν και οι υπόλοιποι .Παιχνίδια συνηθισμένα που τα περισότερα παιδιά έχουν στο σπίτι τους δεν παύουν ποτέ να προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών.
 


 Δημιουργήθηκαν προς στιγμήν προστριβές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών , με την πλευρά των αγοριών να αρνούνται έστω να κρατήσουν τις κούκλες που είχαν φέρει τα κορίτσια γιατί<<Αυτά είναι κοριτσίστικα και εμείς δεν είμαστε κορίτσια!!>>.Όταν τους προκαλέσαμε να συναρμολογήσουν μια μικρή κούκλα τότε ανταποκρινόμενοι ,κατέλαβαν μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρουν ζητώντας βοήθεια από το κοριτσάκι που είχε το παιχνίδι.Τελικά πείστηκαν να βάλουν τα παπούτσια σε μια κούκλα μιας και ήταν ευκολότερο!!
  

 


 

 
 
 Μαζέψαμε τα παιχνίδια και τα κατατάξαμε ανά είδος :αυτοκίνητα , κούκλες , μπάλες.

 

 Στη συνέχεια τοποθέτησα ένα σημερινό παιχνίδι στο ένα χαρτί και ένα παιχνίδι από το παρελθόν στο άλλο.Ρώτησα τα παιδιά να μου πουν για ποιο λόγο χώρισα έτσι τα παιχνίδια.Οι απαντήσεις επικεντρώθηκαν ότι είχα ως κριτήριο το χρώμα .

 

 Όταν συνέχισα να τοποθετώ και άλλα παιχνίδια που είχαν διαφορετικά χρώματα άρχισαν να σκέφτονται άλλα κριτήρια.Αφού τοποθέτησα και ένα τρίτο παιχνίδι τότε συνειδητοποίησαν ότι το κριτήριο ήταν αν τα παιχνίδια είναι σημερινά ή είναι παιχνίδια του παρελθόντος.Έτσι ομαδοποιήσαμε τα παιχνίδια σε παλιά και σε σημερινά.

  

  

Που θα μπορούσαμε να φυλάξουμε όλα αυτά τα παιχνίδια;Σε κουτιά , στη γωνιά με τα τουβλάκια κλπ.Τότε είπαμε στα παιδιά τη λέξη <<μουσείο>>.Τους προτείναμε να φτιάξουμε  ένα μουσείο στην τάξη , ένα μουσείο για τα παλιά και τα σημερινά παιχνίδια!!Δεν γνωριζαν τι είναι ένα μουσείο.Στην πόλη μας δεν υπάρχει κάποιο να επισκεφτούμε.Δεν χάλασε κι ο κόσμος!!Εμείς επισκεφτήκαμε ένα!!
Στήσαμε τον προτζέκτορα και συνδεθήκαμε με το μουσείο παιχνιδιών στην Καταλονία στο οποίο μπορεί να κάνει ,καθένας μια εικονική περιήγηση!!

<<Μπήκαμε >> από την πόρτα του και αρχίσαμε την εξερεύνηση!!Στρίψαμε στους διαδρόμους , ανεβήκαμε σκάλες και μπήκαμε σε όλες τις αίθουσες!! Είδαμε εκθέματα και σταθήκαμε στο πως είναι τοποθετημένα τα παιχνίδια:όλα τα αυτοκινητάκια μαζί , όλες οι κούκλες μαζί ,ποδήλατα κλπ.Είδαμε τα εκθέματα τοποθετημένα σε ράφια , σε βιτρίνες και κάτω από αυτά υπήρχαν ταμπέλες.Ταμπέλες υπήρχαν και στους τοίχους του μουσείου.

 Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την εικονική περιήγηση και συχνά έλεγαν <<Στρίψε κυρία στον άλλο διάδρομο!!>>,<<Να ανέβουμε τις σκάλες!!>>
Περιηγηθήκαμε και στο μουσείο Μπενάκη όπου υπάρχουν σε εικόνες παιχνίδια  από τα παλιά.


 Αφού μαζέψαμε αρκετές πληροφορίες για το πως είναι ένα μουσείο ξεκινήσαμε να φτιάξουμε το δικό μας.Συγκεντρώσαμε τα εκθέματα μας και αρχίσαμε να α τοποθετούμε στη γωνιά του μουσείου,ομαδοποιώντας τα ανάλογα με το είδος , αν είναι παλιά ή σημερινά.

Φτιάξαμε πίνακα αναφοράς με τα ονόματα των παιχνιδιών και μετά γράψαμε τις ταμπέλες για το μουσείο. Τις τοποθετήσαμε δίπλα στα εκθέματα .
Τον δεινόσαυρο τον <<ξεχάσαμε> να τον συμπεριλάβουμε στον πίνακα αναφοράς .
Πως γράφεται τώρα η λέξη δεινόσαυρος;Επιστρατεύσαμε όλες τις γνώσεις που διαθέτουμε για τα γράμματα και προσπαθήσαμε να βρούμε όσα ακούγαμε λέγοντας τη λέξη ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ.


 Έτοιμες οι ταμπέλες στο μουσείο.Ένα σωστό μουσείο διαθέτει και μια πιο μεγάλη ταμπέλα!!
 Και όλοι οι επισκέπτες έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις!Στο μουσείο μας ισχύουν οι εξής κανόνες:
1.ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ2.ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

3.ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ-ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
 4.ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ ΣΕ ΧΑΡΤΙ ΤΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ.

 5.ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ


3 σχόλια:

 1. παιχνιδιαρικη ανάρτηση...και καλά οργανωμένη!!!
  τέλειο το μοθσείο σας.....ωραία ιδέα οι κανόνες!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ ωραίες δραστηριότητες κορίτσια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή